18 Eylül 2007 Salı

Kartal 75 dakika direnebildi: 2-0

Temsilcimiz Beşiktaş Marsilya deplasmanında 2-0 kaybederek Şampiyonlar Ligi mücadelesine kötü bir giriş yaptı.

Beşiktaş A Grubu mücadelesinde konuk olduğu Velodrome Stadyumu'nda eli boş olarak ayrıldı. Siyah-beyazlı ekip 75 dakika 0-0 eşitlik ile giden maçta 76. dakika Rodriguez, 90. dakikada Cisse'nin gollerine engel olamadı.

Serdar Kurtuluş ve Ricardinho'nun ilk yarı sakatlanarak oyuna devam edememesi Beşiktaş adına planları bozarken, ekibimizdeki ofansif sorunlar Marsilya maçında gözden kaçmadı. Öte yandan grubun diğer maçında ise Porto evinde ağırladığı Liverpool ile 1-1 berabere kaldı.

KADRODA İKİ DEĞİŞİKLİK

Beşiktaş'ın Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde (A) Grubu'nda Fransa'nın Olympique Marsilya takımıyla yaptığı maçta teknik direktör Ertuğrul Sağlam, Ankaraspor karşılaşmasındaki kadroda iki değişiklik yaptı.

Turkcell Süper Lig'de deplasmanda Ankaraspor ile yapılan karşılaşmada Sağlam, orta sahada Koray'a ve forvette de Higuen'e yer verirken, Şampiyonlar Ligi'nin ilk mücadelesinde bu oyuncuların yerine Delgado ve Ricardinho'yu sahaya sürdü. Orta sahada Koray'ın yerine Ricardinho görev yaparken, forvette Bobo'nun yanında Delgado görev yaptı.

Bu arada Ankaraspor maçında siyah-beyazlı formayla ilk kez görev yapan Senegalli oyuncu Lamine Diatta, Olympique Marsilya maçında da forma giyerek Beşiktaş forması altında ilk Avrupa kupası mücadelesini de oynamış oldu. Beşiktaş'ta sakatlığı bulunan Gökhan Zan'ın yanı sıra FC Zürih maçında gördüğü sarı kartla cezalı duruma düşen Ali Tandoğan da bu akşam ki mücadelede görev almadı.

Teknik direktör Sağlam, Rüştü, Mehmet Yozgatlı, Higuen, Nobre, Koray, İbrahim Akın ve İbrahim Kaş'ı yedek soyundururken, Baki, Mehmet Sedef, Aydın, Burak ve Batuhan'ı ise maç kadrosuna almadı. Bu arada Beşiktaş'ın Fransız oyuncusu Cisse, karşılaşmada kendi ülkesinin takımına karşı mücadele etti.

MARSILYA HIZLI BAŞLADI

Maça iyi başlayan Fransız ekibi ilk 10 dakika içinde kalemizde önemli tehlikeler oluşturdu. İlk dakikada gelen Marsilya atakları karşısında bocalayan Beşiktaş savunması dakikalar geçtikçe oyuna ısınabildi ve dengeyi kurdu. Niang ile maçın başında etkili olan Marsilya karşısında Beşiktaş adına ilk yarı beklenmedik iki şanssız olay yaşandı. Önce bir hava topunda kafasına darbe alan genç futbolcu Serdar Kurtuluş oyuna devam edemeyeceğini ifade etti ve yerini 25.dakikada İbrahim Kaş'a bıraktı.

ÇOK SERT OYNADILAR

İlk yarıda Beşiktaş'ın Marsilya karşısında dakikalar ilerledikçe oyunu dengelemesinde etkili olan iki isim vardı. İbrahim Toraman ve Diatta'nın defansta birlikte yaptıkları paylaşım ve önledikleri pozisyonlar siyah-beyazlı ekibe rahat bir nefes aldırdı. Serdar Kurtuluş'un ardından Beşiktaş adına ikinci şanssız olay ise Brezilyalı futbolcu Ricardinho'nun sakatlanmasıydı. Devrenin bitimine bir dakika kala Ricardinho saha kenarına gelerek yerini Koray'a bırakırken, başarılı futbolcunun daha sonra yapılan kontrollerinde sağ diz iç yan bağlarında yırtık tespit edildiği ve uzun süre forma giyemeyeceği belirtildi.

Yapılan zorunlu değişiklikler Beşiktaş'ta morali bozdu. Marsilya ekibinin özellikle ilk yarı sergilediği sert futbol ise Beşiktaş teknik heyetini adeta çileden çıkardı. Oyun ilk yarıda sakatlıklardan dolayı defalarca durdu. Beşiktaş kötü başladığı ilk yarıda oyunu orta alanda rakibe basarak dengeledi ve ilk yarı 0-0 eşitlik ile sona erdi.

MÜCADELE DOLU BİR İKİNCİ YARI

İlk yarının aksine Beşiktaş ikinci yarıya daha iyi başladı. Rakip Marsilya Beşiktaş kalesine yüklenmek yerine ekibimizi üstüne çekmeye çalıştı. Tello, Delgado ile başlayan ataklarımız Bobo'ya kadar uzanırken, istenilen net pozisyonlar elde edilemedi. Marsilya'da ikinci yarı Nasri ve Ziani'nin etkili oyunu ise Beşiktaş savunmasını oldukça zorladı. Sağ kanatta çok etkili olan Ziani ile başlayan Marsilya ataklarında Fransız ekibi önemli pozisyonlar yakalasa da kalede Hakan Arıkan yaptığı kurtarışlar ile rahat bir nefes aldırdı. Rüzgarı karşısına alan Beşiktaş Fransa'da alınacak bir puanın önemini kavramış şekilde ikinci yarıda sağlam ve kontrollü oynamayı tercih etti. Öte yandan rakip takımda kaptan Cana'nın 90 dakika boyunca tüm takım arkadaşlarına bir 'baba' sıfatıyla yaklaşması ve onları yönlendirmesi dikkatlerden kaçmadı.

BİTİRİYORDUK Kİ!..

İkinci yarıda tempo dakikalar ilerledikçe düşüyor bu da temsilcimizin lehine oluyordu. 75. dakikada Ertuğrul Sağlam yorulduğu gözlenen Delgado'yu oyundan aldı, bir başka Arjantinli Higuain'i oyuna soktu. Bu dakikaya kadar aksasa da iyi bir savunma yapan, mücadele eden Beşiktaş skoru korumayı başarmıştı ki 76. dakikada Nasri'nin falsolu korneri kaleci Hakan'ın boşa çıkmasıyla önce uzak direğe çarptı ardından boşta kalan topu Rodriguez tamamladı ve ekibimizde bu gol soğuk bir duş etkisi yarattı. Bu duşun ikinci perdesi ise 90. dakikada yaşandı. Rakip kalede gol arayan Beşiktaş Cisse'nin oyunun son dakikadaki golüne engel olamadı ve Fransız futbolcunun golü maçı adeta bitirdi.

76 dakika sahada iyi mücadele eden, deplasmanda oynamanın dezavatajıyla zaman zaman baskı yiyen fakat mücadeleden kopmayan ve altın değerinde bir puana çok yaklaşmışken Beşiktaş gelen bu golle yıkıldı. Hakan'ın maç içinde gösterdiği iyi performans, kornerde boşa çıkışının golgesinde kaldı. Beşiktaş maç boyunca sahaya yansıttığı futbolda yaşadığı ofansif boşluklar gözden kaçmadı.

Deplasmanda oynayan bir ekip, baskı yiyen bir takım fakat maçın geneline bakıldığında ofansif anlamda bir birliktelik oluşturamayan, Bobo'nun yalnız kaldığı, Cisse'nin ileriye destek verdiğinde çok top kaybettiği ve beyni olmayan bir takım görüntüsündeydi. Kuşkusuz bunda sakatlıklarında payı vardı. Beşiktaş'ın maç içindeki en net gol pozisyonunun 86. dakikada ceza sahasının sağ çaprazında Serdar Özkan'ın girdiği gol pozisyonu olması Beşiktaş'ın Marsilya karşısında oynamak zorunda kaldığı defansif futbolu ortaya çıkarmıştı. Beşiktaş Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk sınavında Marsilya'a deplasmanda 1-0 mağlup olarak, altın değerindeki 1 puanı alamadı ve kötü bir başlangıç yaptı.

Beşiktaş A Grubu'nda bir sonraki maçını 3 Ekim'de Porto ile İnönü Stadyumu'nda oynayacak...

MAÇTAN DAKİKALAR (İLK YARI)

11. dakikada Nasri'nin sol çaprazdan kullandığı serbest vuruşta ceza alanında oluşan karambol sonrası topu önünde bulan Cisse'nin vuruşunda, savunmadan seken meşin yuvarlağı kaleci Hakan kontrol etti.
15. dakikada Tello'nun çok uzak mesafeden etkisiz şutunda, top farklı bir şekilde auta çıktı.
27. dakikada Ziani'nin sağdan ortasında ceza alanında topla buluşan Niang'in kafa vuruşunda, meşin yuvarlak üstten auta gitti.
38. dakikada Ricardinho'nun sağ çaprazdan şutunda, meşin yuvarlak yandan auta çıktı.

MAÇTAN DAKİKALAR (İKİNCİ YARI)

52. dakikada Tello'dan topu kurtaran Ziani, ceza alanında rakibini geçer geçmez sağ çaprazdan sert vurdu, kaleci Hakan meşin yuvarlağı son anda kornere çeldi.
55. dakikada bu sefer Niang sol çaprazda iki Beşiktaşlı oyuncudan topu kurtarır kurtarmaz sert vurdu, ancak meşin yuvarlak üstten auta gitti.
76. dakikada Nasri'nin sağdan kullandığı korner atışında kaleci Hakan'ın müdahale edemediği top direğe çarparak oyun alanına döndü. Dönen topu altıpasın hemen önünde yakalayan Rodriguez'in bekletmeden vuruşunda, meşin yuvarlak filelere gitti: 1-0.
86. dakikada Tello'nun soldan ortasında ceza alanı içinde sağ çaprazda topla buluşan Serdar Özkan'ın yerden şutunda, meşin yuvarlak yandan farklı bir şekilde auta gitti.
90. dakikada orta sahadan gelen topu Diatta'dan önce kontrol eden Cisse, meşin yuvarlağı, bir süre sürdükten sonra kaleci Hakan ile karşı karşıya kaldığı pozisyonda yerden bir vuruşla filelere gönderdi ve farkı 2'ye çıkardı: 2-0.

Stat: Veledrome
Hakemler: Matteo Simone Trefoloni, Cristiano Copelli, Stefano Papi (İtalya)
Olmpique Marsilya: Mendanda, Bonnart, Rodriguez, Faty, Taiwo, Nasri (Dk. 88 M'Bami ), Cana, Zenden (Dk. 76 Valbuena ), Ziani, Niang (Dk. 86 Gragnic ), Cisse
Beşiktaş: Hakan, Serdar Kurtuluş (Dk. 25 İbrahim Kaş ), Diatta, İbrahim Toraman, İbrahim Üzülmez, Serdar Özkan, Cisse, Ricardinho (Dk. 44 Koray ), Tello, Delgado (Dk. 75 Higuen ), Bobo
Goller: Dk. 76 Rodriguez, Dk. 90 Cisse (Olympique Marsilya)
Sarı kartlar: Dk. 45 Faty, Dk. 46 Rodriguez, Dk. 66 Cisse, Dk. 81 Valbuena, Dk. 88 Nasri (Olympique Marsilya), Dk. 50 İbrahim Kaş, Dk. 63 Koray

Hiç yorum yok: